Президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди ядрените и ракетните програми на Северна Корея с колегите си в Южна Корея и Япония по време на пътуване до тези две страни по-късно този месец.

Това съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред репортери в четвъртък, цитирана от "Ройтерс".

Псаки каза, че Байдън също ще обсъди привличането на Русия към отговорност за нейното нахлуване в Украйна по време на пътуването, което ще включва и разговори в Токио с лидерите на Австралия, Япония и Индия.

КНДР раздразни Южна Корея с ново ракетно изпитание

КНДР раздразни Южна Корея с ново ракетно изпитание

Ракетата е била изстреляна към морето от източния бряг на Северна Корея

Припомняме, че ден по-рано сновен севернокорейски пропаганден уебсайт заклейми в четвъртък бъдещия президент на Южна Корея Юн Сук-Йел, който обеща да заеме по-твърда линия по отношение на оръжейните тестове от Пхенян, описвайки го като "проамерикански" и "конфронтационен".

Държавните медии на Севера все още не са направили официални коментари за Юн, консерватор, който трябва да встъпи в длъжност на 10 май, но уебсайтът Uriminzokkiri отправи остри критики преди встъпването му в длъжност.

"Юн Сук Йел предизвика шок с такива нелепи забележки като "превантивен удар" и "главен враг" и разпали конфронтационна лудост, тръбейки за "по-силен съюз между Южна Корея и САЩ", се казва в съобщението.

Имаше предвид коментарите на Юн, че той ще позволи превантивен удар по Северна Корея, ако има неизбежни признаци на атака, и описанието му на съседната нация като "главен враг".

САЩ искат от Северна Корея да спре с ядрените тестове

САЩ искат от Северна Корея да спре с ядрените тестове

Напрежение в региона

Това описание на Севера беше отхвърлено от прогресивния президент Мун Дже-ин, който се стремеше да подобри отношенията.

През март Южна Корея съобщи, че севернокорейска междуконтинентална балистична ракета (ICBM) е избухнала във въздуха скоро след излитането. Държавните медии не споменаха тогава, но дни по-късно се състоя друго, вероятно успешно изстрелване на ICBM.