Съединените щати призовават Пхенян да се въздържа от действия, които вредят на стабилността, и да започне диалог за денуклеаризация на Корейския полуостров. Това заяви в петък на редовен брифинг Джалин Портър, заместник-ръководител на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

По-рано в петък Financial Times, позовавайки се на изявление на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, съобщи, че КНДР се готви за първия си ядрен опит от 2017 г. насам. "Призоваваме КНДР да се въздържа от дестабилизираща дейност и вместо това да избере да се ангажира със сериозен и устойчив диалог", каза тя.

Япония е срещу ядрената програма на Северна Корея

Япония е срещу ядрената програма на Северна Корея

Напрежение в региона

Портър добави, че Вашингтон е запознат с информацията, че КНДР се готви за ядрен опит, и подчерта, че провеждането му "би било не само опасно, но и дестабилизиращо за региона и би представлявало грубо нарушение на международното право".

За последен път беше проведен ядрен опит на 3 септември 2017 г. Според властите на КНДР те са детонирали компактен водороден - термоядрен заряд, който може да бъде монтиран на междуконтинентална балистична ракета. Оценките за мощността на детонираната бомба се различават: 70 килотона според японското министерство на отбраната и 100 килотона според Южна Корея.

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Нощният военен парад показа и най-голямата и най-нова междуконтинентална балистична ракета

Японски и южнокорейски експерти обаче смятат, че това е най-мощният ядрен опит на КНДР. Голямата мощност беше фактически потвърдена от сеизмолозите, които отбелязаха, че магнитудът и интензивността на изкуственото земетресение, регистрирано след експлозията, са били значително по-високи, отколкото при предишните ядрени опити на КНДР.