Северна Корея изстреля балистична ракета към морето от източния си бряг. Това съобщиха южнокорейските въоръжени сили, цитирани от "Ройтерс".

Новото ракетно изпитание се случва около седмица, след като КНДР обеща да развива ядрените си сили "с възможно най-бърза скорост".

Изстрелването, което бележи 14-ия голям оръжеен тест на Севера за тази година, идва дни преди новоизбраният президент на Южна Корея Юн Сук-йол да встъпи в длъжност на 10 май.

Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли ракетата около обяд в района Сунан в Пхенян. Именно от Сунан Северна Корея за последен път изстреля това, което твърди, че е Hwasong-17 - "нов тип" междуконтинентална балистична ракета (ICBM), на 24 март.

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Нощният военен парад показа и най-голямата и най-нова междуконтинентална балистична ракета

Японската брегова охрана също потвърди, че е открила нещо, което "изглежда е балистична ракета, изстреляна от Северна Корея".

Пхенян наскоро засили изпитанията на оръжия, възобновявайки изстрелването на ракети с голям обсег за първи път от 2017 г. през март. Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви и за нов кръг от ядрени опити.

Миналата седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обеща да ускори развитието на ядрения арсенал на страната си.

КНДР показва "непобедимата си сила" на мащабен военен парад

КНДР показва "непобедимата си сила" на мащабен военен парад

Северът разполагал с оръжия, които могат да се справят с всяка съвременна война