Северна Корея се готви да проведе ядрен опит тази година, съобщава "Файненшъл Таймс", позовавайки се на експерти от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) във Вашингтон.

Експертите са анализирали сателитни снимки от ядрения полигон Пунги-ри, които показват строителство на нови сгради, движение на дървен материал и увеличение на оборудването и доставките непосредствено пред новия вход на комплекса.

"Въпреки че някои източници предполагат, че седмият ядрен опит може да се проведе между май и септември тази година, датата на седмия ядрен опит несъмнено ще зависи изключително от личното решение на Ким Чен-ун", посочват авторите на проучването на CSIS.

Ким Чен Ун иска засилване на армията и отбраната на КНДР

Ким Чен Ун иска засилване на армията и отбраната на КНДР

Докато новите сателитни изображения показват повишена подготовка за евентуален ядрен опит

Настоящите сателитни изображения показват, че подготовката е в ход и не трябва да се отхвърля като незначителна дейност, добавят те.

Пхенян не е провеждал ядрени опити от 2017 г. насам, но от началото на тази година засили дейността си по изпитания на ракети.

По-рано тази седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун заплаши, че всяка страна, която търси конфронтация с Пхенян, ще "престане да съществува".

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Нощният военен парад показа и най-голямата и най-нова междуконтинентална балистична ракета