Американските специални служби подготвят нова провокация с "химическа атака" в Сирия. Това твърдят руските медии, като се позовават на информиран източник, свързан със сирийските сили за сигурност.

"Операцията е ръководена от бившия боец на ДАЕШ ("Ислямска държава" ) Идриз ал Хамаш. Целта на мероприятието е да се направи инсценировка на химическа атака срещу цивилни граждани с по-нататъшно разпространение в медиите", разкрил източникът.

САЩ няма да се изтеглят от Сирия и планират да разширят операциите

САЩ няма да се изтеглят от Сирия и планират да разширят операциите

Това заяви военният министър на САЩ Джеймс Матис

Според него подготовката за "химическа атака" е започнала на 23 април. За място на бъдещата инсценировка е било избрано нефтеното поле "Ал Джафра", което се намира на 27 километра източно от Дейр ез Зор, където има военна база на САЩ. Сега там се докарвали жители от западния бряг на река Ефрат за участие в постановъчните стрелби.

Също така бившият терорист от ДАЕШ планирал да включи брат си Мохамед Рамадан ал Идриз и членове на семейството си.

На 4 април беше съобщено за атака с химическо оръжие в град Дума, който се намира източно от столицата Дамаск. Тогава градът все още беше контролиран от сирийските бунтовници. На 14 април САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по военни обекти в Сирия в отговор на химическата атака.

Русия отрича изобщо да е извършвана химическа атака в Дума. Според руснаците ставало въпрос за провокация.

Тайната частна армия на Русия в Сирия е разкрита

Тайната частна армия на Русия в Сирия е разкрита

Кремъл обяви, че нямат нищо общо с руските граждански полети в Сирия