Масовият приток на бежанци и други мигранти в Европа представлява „почти екзистенциална заплаха” за континента.
Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на Международната конференция по сигурност в Мюнхен, съобщава „Франс прес”.

„Ние сме изправени пред най-тежката хуманитарна криза в Европа от Втората световна война насам”, посочил Кери на конференцията, която е доминирана от конфликта в Сирия.  

„САЩ разбира почти екзистенциалната природа на тази заплаха за политиката и тъканта на живота в Европа”, изтъкнал още държавният секретар.

Европа е дълбоко разделена по въпроса как да се справи с масовия приток на хора, бягащи от раздираните от война Сирия, Ирак, Афганистан и други страни.

Кери заявил относно бежанския наплив: „Ние не казваме „това е ваш проблем, не наш”. Това е наш общ проблем”.  

Държавният секретар уверил, че САЩ щели да се присъединят към усилията на Европейския съюз за възпирането на мигрантския прилив.

Той дал висока оценка на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като била показала „голяма кураж в подпомагането на толкова много хора, които имат голяма нужда”, както и на европейските общности, които приемат тези, които бягат от насилието и „отхвърлят нетолерантността и расизма” в своите общества.