Полубратът на севернокорейския вожд Ким Чен-ун е бил убит посредством химическа атака в Малайзия по разпореждане на правителството на Северна Корея. До това заключение е стигнало правителството на САЩ, съобщават световните осведомителни агенции.

Ким Чен-нам почина след странна среща на летището в Куала Лумпур през 2017 г., когато две жени хвърлиха в лицето му невротоксичния газ VX.

Жените, които твърдят, че са смятали, че са правили шега за телевизионно шоу, са съдени за убийството.

Ким Чен-нам се срещнал с американски шпионин преди да бъде убит

Ким Чен-нам се срещнал с американски шпионин преди да бъде убит

Ким Чен-нам се срещнал с човека в хотел в Лангкави на 9 февруари 2017 г.

В тази връзка САЩ обявиха, че ще наложат в отговор нови икономически санкции срещу Северна Корея, тъй като газът VX е категоризиран като оръжие за масово поразяване.

"Тази публична проява на презрение към универсалните норми срещу употребата на химически оръжия е ново доказателство за безразсъдството на КНДР и подчертава, че не можем да си позволим да толерираме севернокорейска програма за оръжия за масово поразяване от какъвто и да било вид", изтъкна говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт.

САЩ от самото начало обвиняват Северна Корея, че стои зад атаката срещу Ким Чен-нам. Северна Корея отрича каквото и да е участие.

Американското законодателство изисква, когато една държава или държавен ръководител наруши американската забрана за употреба на химически или биологични оръжия, да бъде прекратен вносът на стоки от тази страна.

Тъй като на Северна Корея вече са наложени строги санкции от САЩ и ООН, сегашното решение на Вашингтон едва ли ще окаже съществена разлика.