Белия дом във вторник направи коментар за изтеклия строго секретен американски документ, в който се твърди, че Египет планира да достави на Москва смъртоносни оръжия.

На пресконференция, проведена на борда на Air Force One по маршрута му за Ирландия, представители на Белия дом бяха попитани дали Вашингтон се е обърнал към Египет, след като Washington Post цитира доклад в понеделник за изтекъл строго секретен американски документ, който уж показва, че Египет планира да достави тайно 40 000 ракети на Русия.

"Няма да говоря за валидността на тези документи, но ще ви кажа, че не видяхме индикации, че Египет предоставя смъртоносни оръжейни способности на Русия, каза говорителят на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби пред репортери. Военните на Съединените щати имат дългогодишни отношения в областта на отбраната с Египет, които датират от много години. Египет помага да играе полезна роля по отношение на някои от преговорите, които се водят в региона, особено в тези срещи, които се случиха между Израел и Саудитска Арабия, в които Египет изигра роля и САЩ са благодарни за това", добави той.

Египет планирал тайно да изпрати 40 000 ракети на Русия

Египет планирал тайно да изпрати 40 000 ракети на Русия

Планът трябвало да остане в тайна, за да се избегнат "проблеми със Запада"

Египетски източник отрече за Al-Qahera News твърденията, че Египет е доставял на Русия смъртоносни оръжия, описвайки изтеклите документи като измислица.

Също във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че съобщенията за предполагаемите доставки на ракети от Египет за Русия изглеждат като поредната дезинформационна кампания и трябва да се третират като такива.

Кайро поддържа отворени линии за комуникация както с Киев, така и с Москва в опит да насърчи преговорите и мирното уреждане.

Кайро също призова няколко пъти за незабавно прекратяване на операциите във войната в Украйна, за да отвори пространство за политическо решение.

Документите, които бяха публикувани на сайтове като Twitter и Reddit, са етикетирани като секретни и приличат на рутинни актуализации, които Съвместният щаб на американската армия би произвеждал ежедневно, но не и да разпространява публично.

Припомняме, че от изтеклите в интернет пространството документи на американското разузнаване стана ясно, че Египет е планирал тайно да произведе и изпрати около 40 000 ракети на Русия, за да попълни изчерпаната ѝ наличност от боеприпаси в продължаващата война с Украйна. 

Класифицираният документ, от който става ясна тази информация, е с дата 17 февруари.

Твърди се, че египетският президент Абдел Фатах Ел-Сиси е провел среща с висшето военно ръководство, на която е било обсъдено и предоставянето на артилерийски снаряди и барут на Русия. Ел-Сиси е поискал от служителите си да пазят плана в тайна, "за да избегнат проблеми със Запада".

В края на януари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с Ел-Сиси в Кайро, след което Държавният департамент излезе с изявление, че Блинкън "изразява солидарността на Съединените щати с Египет, тъй като страната се бори с икономическото въздействие на бруталната война на Русия в Украйна".

Между Путин и Запада – арабските държави за войната в Европа

Между Путин и Запада – арабските държави за войната в Европа

Войната в Украйна придаде геополитическа тежест на регионалните сили