Египет е планирал тайно да произведе и изпрати около 40 000 ракети на Русия, за да попълни изчерпаната ѝ наличност от боеприпаси в продължаващата война с Украйна. Това става ясно от изтеклите в интернет пространството документи на американското разузнаване, съобщава "Вашингтон поуст".

Твърди се, че египетският президент Абдел Фатах Ел-Сиси е провел среща с висшето военно ръководство, на която е било обсъдено и предоставянето на артилерийски снаряди и барут на Русия. Ел-Сиси е поискал от служителите си да пазят плана в тайна, "за да избегнат проблеми със Запада".

Класифицираният документ, от който става ясна тази информация, е с дата 17 февруари.

Разкритието изуми американски официални лица и политици.

САЩ пак плашат Египет със санкции заради купуването на изтребители от Русия

САЩ пак плашат Египет със санкции заради купуването на изтребители от Русия

"Египет е наясно с тези рискове"

"Ако е вярно, че Сиси тайно произвежда ракети за Русия, които могат да бъдат използвани в Украйна, трябва да сериозно да преоценим състоянието на нашите отношения", заяви младши сенаторът от Кънектикът Крис Мърфи.

По данни на "Фокс нюз" въпреки че говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби е отказал да потвърди автентичността на документите, той е предупредил, че материалът не е за обществено ползване.

Разкритията може да повлияят на отношенията на Америка с Египет - един от най-близките ѝ съюзници в Близкия изток и Северна Африка.

В края на януари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с Ел-Сиси в Кайро, след което Държавният департамент излезе с изявление, че Блинкън "изразява солидарността на Съединените щати с Египет, тъй като страната се бори с икономическото въздействие на бруталната война на Русия в Украйна".

Сергей Лавров получил послание от Блинкън с посредник Египет

Сергей Лавров получил послание от Блинкън с посредник Египет

Лавров възмутен, че Столтенберг си позволява да говори от името на страни извън НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън също посети Египет през ноември миналата година и се срещна с Ел-Сиси. Тогава той поздрави египетския президент за позицията на страната му по отношение на войната.

Египет реши да помогне на Русия, за да изплати "неуточнената помощ" на Москва по-рано, посочи Мохамед Салах ал-Дин, държавен министър по военното производство.

Естеството на тази помощ остава неясно. Миналата година обаче Египет засили зависимостта си от руската пшеница на фона на смущенията на глобалния пазар вследствие на войната на Русия в Украйна.