Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че е получил от египетския външен министър Самех Шукри послание относно Украйна от американските колеги, по конкретно от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който бе преди два дни в Кайро.

В отговор за ТАСС Лавров заявява, че "Русия е готова да изслуша всяко сериозно предложение, което има за цел да разреши цялата настояща ситуация в нейния цялостен контекст", но и продължава, че за пореден път е чул "че Русия трябва да спре, Русия трябва да си тръгне и тогава всичко щяло да бъде наред".

Лавров отбелязва, че не всички неща е чул като послание от Блинкен, тъй като Йенс Столтенберг говорил и от Република Корея вчера. Руският дипломат припомня думите на шефа на НАТО, че Русия трябва да загуби и че тя трябва да бъде победена, както и че ако Украйна загуби, тогава ще загуби и Западът, и целият свят. Лавров е възмутен и от това, че Столтенберг си позволява да говори не само от името на членовете на Северноатлантическия алианс, но и от името на всички останали страни в света.

Сергей Лавров използва предоставената му възможност пространно да се изкаже по време на съвместния брифинг с египетския външен министър Самех Шукри, който е на посещение в Русия.

Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да преговаря

Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да преговаря

Русия търси подкрепа за позицията си

Лавров коментира и напрежението около Иран, с заявката, че Западът демонстрира пълно пренебрежение към изпълнението на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и поема стъпки към агресивни действия, включително с използване на военна сила. Освен това, "не чукайте на отворена врата", заявява Лавров в обръщение към Запада и припомня, че религиозното ръководство на Иран отдавна е издало фетва, която забранява разработването на ядрени оръжия.

Преговорите с Иран текат във Виена от април 2021 г., като целта е да възстановят Споразумението по ядрената сделка в първоначалния му вид, след като предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли САЩ. Джо Байдън неведнъж е изразявал готовност да върне Вашингтон към ядреното споразумение.

Лавров и Медведев посочиха условията за преговори с Украйна

Лавров и Медведев посочиха условията за преговори с Украйна

Те искат нови международни правила и "по-широки" гаранции за сигурност за Русия