Руският външен министър Сергей Лавров каза в сряда, че Москва все още не е видяла сериозни предложения за мир в Украйна и че предложенията на украинския президент Володимир Зеленски са абсурдни, предава Ройтерс.

Лавров каза, че Москва е готова да обсъди конфликта със западните страни и да отговори на всякакви сериозни предложения, но че всички разговори трябва да отговорят на "по-широките опасения на Русия за сигурността".

Говорейки на пресконференция в Москва, Лавров отново призова НАТО да премахне своята "военна инфраструктура" от Украйна и други страни, близки до границите на Русия.

"Не може да става дума за преговори със Зеленски", каза Лавров, описвайки плана от 10 точки на украинския лидер, представен миналия ноември, като състоящ се от "напълно абсурдни инициативи".

Зеленски назова три стъпки към мира

Зеленски назова три стъпки към мира

Призова Русия да изтегли войските си преди празниците

"Що се отнася до перспективите за преговори между Русия и Запада по украинския въпрос, ние ще бъдем готови да отговорим на всякакви сериозни предложения. (Но) все още не виждаме сериозни предложения. Ще бъдем готови да ги разгледаме и да вземем решение ", каза Лавров.

Лавров каза, че изявленията на западните правителства, че няма да обсъждат нищо за Украйна без участието на Киев, са "пълни глупости", тъй като Западът всъщност взема решенията.

Лавров отсече: Преговори с Украйна срещу признаването на анексираните територии

Лавров отсече: Преговори с Украйна срещу признаването на анексираните територии

Русия ще спечели войната с търпение и постоянство, според първия дипломат

Признаването или "мълчаливото приемане" на анексирането на новите територии от Русия и създаването на нови международни правила са необходими за започване на нови преговори с Украйна. Това мнение изрази заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в сряда в своя канал в "Телеграм".

"За нови преговори се изисква не толкова единно разбиране на принципите на международното право, колкото съгласие по два правни аспекта. Първо, (това е) признаване (или поне мълчаливо приемане) на резултатите от самоопределението на хората от бившите територии на Украйна, които днес са въплътени във вътрешното право на Русия, - в нейната конституция. И второ, (това е) разработването на специални международни норми, предназначени за настоящата ситуация и бъдещите международни отношения", пише той.

Блинкън: Приказките на Москва за "новите териториални реалности" са неприемливи и вредни

Блинкън: Приказките на Москва за "новите териториални реалности" са неприемливи и вредни

Той настоява за засилване на позицията на Украйна на бойното поле

В същото време Медведев подчерта, че точно това се е случило при подготовката на Хартата на ООН през 1945 г. Според заместник-ръководителя на Съвета за сигурност на Руската федерация, всъщност това е създаването на нови международни правила, които допълват системата на jus cogens (императивните норми).

Говорейки за факта, че западните политици постоянно споменават принципите на международното право като основа за преговори, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация посочи значението на универсалните принципи на публичното право на народите, но отбеляза, че " проблемът винаги е бил в тяхната интерпретация." Според него най-малко два от седемте принципа, съдържащи се в Хартата на ООН, се разбират по различен начин от Русия и "враждебните на нея държави". Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация уточни, че става дума за принципа на самоопределение на нациите (по отношение на бившите (непризнати) "републики" в Донбас, както и на други бивши територии на Украйна), както и принципа на добросъвестно изпълнение на международните задължения, по-специално по отношение на Минските споразумения.

Русия посочи условията за преговори с Украйна

Русия посочи условията за преговори с Украйна

Москва е решена да постигне целите си