Москва имаше желание да преговаря с Украйна в първите месеци на войната, но САЩ и други западни държави посъветваха Киев да не го прави, каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Южна Африка, предава Associated Press.

Миналата година руският президент Владимир Путин също заяви, че страната му е готова за преговори, но западните съюзници на Украйна са попречили това да се случи.

"Известно е, че ние подкрепихме предложението на украинската страна за преговори в началото на специалната военна операция и до края на март двете делегации се договориха за принципа за уреждане на този конфликт", каза Лавров.

"Добре известно е и беше публикувано открито, че нашите американски, британски и някои европейски колеги казаха на Украйна, че е твърде рано за сделка и споразумението, което беше почти договорено, никога не беше обсъдено сериозно от режима в Киев."

Русия многократно е отхвърлила украинските и западните искания да се оттегли напълно от Украйна като условие за всякакви преговори. Президентът Джо Байдън посочи, че би бил готов да разговаря с Путин, ако руският лидер демонстрира, че сериозно иска да сложи край на инвазията.

Русия посочи условията за преговори с Украйна

Русия посочи условията за преговори с Украйна

Москва е решена да постигне целите си

Сергей Лавров се намира в южноафриканската столица Претория за разговори с колегата си от тази страна Наледи Пандор, в опит за укрепване на връзките с най-развитата държава в Африка и исторически съюзник на Русия на фона на продължаващия конфликт в Украйна.

Припомняме, че Претория декларира безпристрастност по отношение на конфликта в Украйна и се въздържа от гласуване по резолюциите на ООН, като същевременно поддържа близки отношения с Русия, като се има предвид, че управляващият Африкански национален конгрес беше подкрепян от съветския съюз още когато беше освободително движение, противопоставящо се на управлението на бялото малцинство.

Лавров се срещна с Пандор в южноафриканската столица и се очаква да посети и други африкански страни по време на обиколката си. Това е второто посещение на Лавров в Африка в рамките на шест месеца, събирайки подкрепа за руската позиция.

Лавров отсече: Преговори с Украйна срещу признаването на анексираните територии

Лавров отсече: Преговори с Украйна срещу признаването на анексираните територии

Русия ще спечели войната с търпение и постоянство, според първия дипломат