Централното командване на САЩ (CENTCOM) обяви в петък атака от август, при която са били ликвидирани 14 бойци на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) в Западен Ирак, съобщава Fox News.

Четирима от тях са били лидери: Ахмад Хамид Хусейн Абд-ал-Джалил ал-Итауи, Абу Хамам, Абу-Али ал-Туниси и Шакир Абуд Ахмад ал-Исауи. Те са ръководили военни и технически операции в Ирак.

Атаката е била извършена на 29 август, в партньорство с иракските сили за сигурност.

САЩ нанесоха удар в Ирак, докато регионалното напрежение ескалира

САЩ нанесоха удар в Ирак, докато регионалното напрежение ескалира

Ударът е бил насочен към бойци, които САЩ смятат, че представляват заплаха за американските и коалиционните сили

"Тази операция беше насочена срещу лидерите, с цел прекъсване и влошаване на способността им да планират, организират и провеждат атаки срещу иракски цивилни, както и граждани на САЩ, съюзници и партньори в целия регион и извън него", гласи изявлението на CENTCOM.

"ДАЕШ е салафитско-джихадистка групировка, която е провеждала и вдъхновявала терористични атаки по целия свят, водещи до хиляди убити или ранени" според Министерството на националното разузнаване.

Настоящият лидер е Абу ал-Хасан ал-Хашими ал-Курайши, който пое ролята през февруари 2022 г.

"CENTCOM остава ангажиран с трайното поражение на ISIS, който продължава да заплашва Съединените щати, нашите съюзници и партньори и регионалната стабилност", каза генерал Майкъл Ерик Курила, командир на Централното командване.

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Служител нарече атаката неуспешна, но не стана ясно дали ракетите са успели да ударят базата или не