Лидерите в нововъзникващата западна индустрия за ядрен синтез се събират тази седмица във Вашингтон, окръг Колумбия, в опит да намерят начин да привлекат повече пари за изследвания, за да избегнат изоставането в надпреварата с Китай за разработване и изграждане на търговски жизнеспособни реактори, предава "Ройтерс".

Законопроектът за финансиране, подписан от президента Джо Байдън този месец, съдържа 790 милиона долара за научни програми за термоядрения синтез за 2024 г..

Учени, правителства и компании се надпреварват да използват термоядрения синтез, ядрената реакция, която захранва слънцето, за да осигурят електричество без въглерод. Тя може да бъде възпроизведена на Земята с топлина и налягане с помощта на лазери или магнити за сливане на два леки атома в по-плътен, освобождавайки големи количества енергия. За разлика от инсталациите, които работят с делене или разделяне на атоми, комерсиалните термоядрени инсталации, ако някога бъдат построени, няма да произвеждат дълготрайни радиоактивни отпадъци.

Андрю Холанд, главен изпълнителен директор на Fusion Industry Association или FIA, която е домакин на двудневната конференция, каза, че има опасения, че термоядреният синтез ще следва модела на слънчевата индустрия, където голяма част от технологията е изобретена в САЩ, но производството до голяма степен е доминирано от Китай.

"Много ясно е, че Китай има амбиции да направи същото, както във веригата за доставки, така и при разработчиците", каза Холанд пред Ройтерс. "Време е САЩ да отговорят на това предизвикателство.

Частни компании по света са събрали повече от 6 милиарда долара до 2022 г., се казва в доклад на FIA през юли миналата година. Докладът най-вече не отчита частните пари, отиващи за синтез в Китай, което е по-трудно за проследяване. Необходими са много повече частни пари, за да се пренесе сливането от лабораторни експерименти в търговски предприятия, казаха поддръжници.

Очаква се третата годишна конференция на FIA да привлече около 350 участници от страни, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Япония, повече от приблизително 100-те участници през предходните години.

Ядреният синтез натрупа инерция миналата година, когато учени от лабораторията Lawrence Livermore в Калифорния, използвайки лазери, повториха пробив в термоядрения синтез. Холанд казва, че синтезът ще осигури захранване на мрежата след десетилетие.

Холанд каза, че финансирането на изследванията за термоядрения синтез трябва да бъде приоритет в борбата срещу изменението на климата.

"Ядреният синтез трябва да получи значително повече и това няма да отнеме внедряването на много необходими други технологии за чиста енергия."

Китай за първи път успешно захрани "изкуствено слънце"

Китай за първи път успешно захрани "изкуствено слънце"

Реакторът HL-2M Tokamak е най-големият и най-съвременната ядрена технология на Китай