Китай за първи път успешно захрани "изкуственото си слънце" с реактор за ядрен синтез, съобщи държавна медия, цитирана от АФП.

Според осведомителната агенция това е голям напредък в проучването на възможности в сферата на ядрената енергетика.

Пробив в термоядрения синтез, "изкуственото слънце" на Китай стигна 100 млн. градуса

Пробив в термоядрения синтез, "изкуственото слънце" на Китай стигна 100 млн. градуса

Това може да се осигури безопасно генериране на огромни количества чиста енергия

Реакторът HL-2M Tokamak е най-големият и най-съвременната ядрена технология на Китай за експериментални проучвания на ядрен синтез. Учените се надяват технологията потенциално да отключи чист и мощен енергиен източник.

Използва се мощно магнитно поле за синтез на гореща плазма и може да достигне температура от над 150 милиона градуса по Целзий, което е приблизително 10 пъти по-горещо от ядрото на Слънцето, информира People's Daily.

Разположен в югозападната провинция Съчуан и завършен през миналата година, реакторът често е наричан "изкуствено слънце" заради високата температура и производителната мощност.

"Развитието на енергия от ядрен синтез не само е начин да разреши стратегическите енергийни нужди на Китай, но също е от голямо значение за бъдещото устойчиво развитие на националната икономика и енергетика на Китай", допълва вестникът.

Китайски учени работят върху разработването на по-малки варианти на реактори с ядрен синтез от 2006 г.

Те планират да използват реактора в сътрудничество с учени, които работят по Международния термоядрен експериментален реактор (ИТЕР) - най-големият изследователски проект с ядрен синтез в света, който е базиран във Франция и се очаква да бъде завършен до 2025 г.

Синтезът се разглежда като Свещения Граал в енергетиката.