Съединените щати и Обединеното кралство обявиха нов план за сътрудничество в опит да засилят партньорството си в областта на икономиката и отбраната, предаде АШ.

Озаглавен "Атлантическа декларация за икономическо партньорство между САЩ и Обединеното кралство през XXI век", планът беше представен непосредствено преди началото на съвместната пресконференция на президента на САЩ Джо Байдън и британския министър-председател Риши Сунак във Вашингтон.

Декларацията разкрива намеренията на двете държави да "изградят устойчиви, диверсифицирани и сигурни вериги за доставки и да намалят стратегическите зависимости".

"Тя ще представлява нова рамка за икономическа сигурност, обхващаща все по-тясно сътрудничество в областта на критичните и нововъзникващите технологии и по-силен набор от защитни инструменти", се казва в изявлението, публикувано от Белия дом.

"Тя ще проучи начините за задълбочаване на нашите търговски и инвестиционни отношения. И ще укрепи съюза ни в областта на отбраната, науката, здравната сигурност и космоса - което ще ни позволи да проучим възможностите за засилено сътрудничество в други области за взаимна икономическа изгода."

Президентът на САЩ търси консенсус за новия шеф на НАТО

Президентът на САЩ търси консенсус за новия шеф на НАТО

Алиансът е пред ключов избор