САЩ организира операция в полската столица Варшава, за да помогне на съседна Украйна да се бори с руската дезинформация, предаде Асошиейтед прес.

Центърът за глобално ангажиране на Държавния департамент на САЩ, който работи за разобличаване на дезинформация от враждебни държави, заяви, че САЩ и Полша съвместно са създали украинска комуникационна група "за подкрепа на Украйна срещу агресията на Русия в информационното пространство".

Новата група ще събере съюзници за координиране на съобщенията, насърчаване на точни доклади за пълномащабно нахлуване на Русия, засилване на украинските гласове и разкриване на манипулацията на информацията от Кремъл.

Държавният департамент на САЩ посочва, че Кремъл многократно използва лъжи и манипулации, за да предлага фалшиви претексти за своята инвазия в Украйна, да замъглява военните си цели и да се опитва да разбие световната солидарност с украинския народ.

Полша също е обект на саботаж и други разрушителни мерки от страна на руските тайни служби.

Полша е член на НАТО. Страната е център за западни оръжия, изпратени в Украйна. Освен това тя е място за убежище за значителен брой украински бежанци, които са избягали от войната.

Преди изборите: ЕС се бори с руската дезинформация

Преди изборите: ЕС се бори с руската дезинформация

Но усилията са разпокъсани