САЩ не са постигнали споразумение с Полша за увеличаването на американските войски и преговорите по този въпрос продължават. Това обяви говорителят на Пентагона Ерик Пахон, цитиран от "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп заяви през миналата година, че Вашингтон обмисля искане от Варшава за постоянно американско военно присъствие в съюзническата страна от НАТО, признавайки, че споделя опасенията на Полша за възможна агресия от страна на Русия.

"Всякакви спекулации за увеличението на войските или споразумения в този момент са неоснователни", изтъкна Пахон в изявление, допълвайки: "Не са постигнати договорености. Ние продължаваме дискусиите и ще обявим резултатите от нашите разговори в подходящото време."

По-рано днес "Файненшъл таймс" съобщи, че посланикът на САЩ в Полша е казала, че броят на американските войски в страната щял да бъде увеличен.

Запитана дали увеличението ще е със стотици или с хиляди военнослужещи, посланичката е изтъкнала: "То ще бъде значително. Ще премине границата от 100 души, границата от стотици."

САЩ вече имат контингент в Полша като част от контингента на НАТО в Източна Европа, разположен като противовес на Русия.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Полша днес като част от обиколката му в Централна Европа през тази седмица, като ще ръководи конференция за Близкия изток във Варшава.