Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американската страна ще отговори на руските кибератаки, предадоха информационните агенции.

"Имаме възможности да го направим и сигналът ще бъде подаден. Той (Путин) ще разбере за това и то ще стане тогава, когато решим и при обстоятелства, при които ще има максимален ефект." - заяви Байдън в интервю за телевизионния канал NBC, чиято пълна версия ще бъде излъчена утре.

"Това вече граничи с низостта", коментира междувременно помощникът на руския президент Путин, Юрий Ушаков, заканата на САЩ да отговори на руските харески атаки.
Той изтъква, че руската страна е готова да реагира на американска кибератака.

Говорителят на Владимир Путин, Дмитрий Песков, пък нарече безпрецедентна заплахата на Вашингтон. По думите му, на фона на растящата агресивност и непредсказуемост на САЩ, Русия трябва да предприема мерки за защита на интересите си.

През миналата седмица американското национално разузнаване и министерството на вътрешната сигурност на САЩ излязоха със съвместно изявление, в което официално заявиха, че Кремъл е организирал кибератаки срещу американски политически структури.

Те уточниха, че става дума за публикации в сайтовете DCLeaks и WikiLeaks с извадки от мейли на американски политици. Експертите посочиха и ролята на хакера с никнейм Guccifer 2.0, който пое отговорността за хакерските атаки срещу сървърите на Демократическата партия.

В изявлението се подчертава, че с оглед на мащаба и сложността на кибератаките, само високопоставени чиновници в Русия биха могли да разпоредят такива действия.

В съвместната позиция се казва още, че тези атаки целят да повлияят на изборния процес в САШ.