Преговорите по ново споразумение за стратегическите нападателни оръжия между САЩ и Русия започват през май месец.
За това са се договорили представителите на двете страни по време на разговорите в Рим.
Първият кръг от преговори ще бъде във Вашингтон.

Русия настоява на това да се унищожи стратегическото оръжие, а не да бъде складирано, коментира представителят на външното министерство Анатолий Антонов. Той изрази увереност, че новото споразумение може да подобри отношенията между САЩ и Русия.

Заместник държавният секретар Роуз Гетемюлер определи срещата с Антонов като изключително продуктивна и също изрази надежда за бъдещите преговори.

Принципната договореност за начало на преговори беше постигната между двамата президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев по време на Г20 в Лондон.

Новото споразумение трябва да замени Договора за ограничаване на стратегическите оръжия, чието действие изтича в края на 2009 година.

Новото споразумение трябва да замени Договора за ограничаване на стратегическите оръжия , чието действия изтича в края на 2009 година.

Първото споразумение бе подписано в Москва през 1991 година и предвиждаше съкращаване на ядрения арсенал до 6 хиляди бойни глави.

Спираше се производството, изпитанията и разполагането на различни видове балистични ракети. Допълнително през 1993 година бе подписано ново споразумение.