Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви в Хелзинки по време на среща с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, че Вашингтон е решен да развива сътрудничеството с Руската федерация, но "негативните действия" на Москва възпрепятстват напредъка в двустранните отношения, съобщава ТАСС.

"Заместник-държавният секретар подчерта, че докато САЩ се стремят да намалят различията и да насърчат сътрудничеството с Русия по редица глобални въпроси, негативните действия на Русия продължават да бъдат бариера за напредъка в двустранните ни отношения", коментира ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегус.

Той допълва, че по време на срещата, Хейл и Рябков са обсъдили "отношенията между Руската федерация и САЩ и влиянието на регионалните предизвикателства в Европа, Близкия изток и Азия".

От своя страна Рябков обяснява, че срещата му с Хейл потвърждава различията между Москва и Вашингтон по редица въпроси, включително за Иран и Венецуела.

Той коментира, че Русия и САЩ не са напреднали в решаването на въпроса за конфискуваната руска държавна собственост в САЩ, но диалогът продължава.

Русия и САЩ започват стратегически двустранен диалог

Русия и САЩ започват стратегически двустранен диалог

По широк кръг въпроси и отношенията между двете страни