Русия и САЩ възнамеряват да започнат стратегически двустранен диалог по широк кръг въпроси, съобщава Държавния департамент на САЩ, цитиран от ТАСС.

Срещата за стартиране на разговорите ще се проведе в Хелзинки от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков и помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Заместник-министърът на външните работи на САЩ е на посещение в Европа, първата спирка от което е посещение в столицата на Финландия. Той е насрочил консултации в Хелзинки с финландски служители и "политически директори от 28 държави-членки на ЕС, за да обсъдят трансатлантическата сигурност, както и други въпроси от общ интерес".

"Заместник-държавният секретар на Хейл ще се срещне и със заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков за предварителна среща за започване на широк стратегически политически диалог за отношенията между САЩ и Русия", съобщава министерство на външните работи на САЩ.

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ
Обновена

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ

Руснаците поканиха Тръмп за Деня на победата през 2020-а

След това Хейл ще посети Естония, Чехия, Молдова и Великобритания.

В Талин той ще обсъди, наред с други неща, планове, свързани с предстоящите дейности на Естония през 2020-2021 г. като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

В Прага Хейл ще проведе разговори с чешкото правителство и ще посети централата на финансираното от САЩ Радио "Свободна Европа", за да демонстрира символична подкрепа.

В Кишинев, Хейл ще се намира на 13-14 юли. Очаква се той да бъде приет от министър-председателя Мая Санду и други официални лица, "за да обсъдят усилията на новото молдовско правителство за осъществяване на конструктивни реформи", както и подкрепата на САЩ за антикорупционната дейност на властите в Кишинев. 

В Лондон, Хейл ще обсъди "сътрудничеството в Близкия изток и Русия", допълва Държавния департамент.

Британия отново подчертава, че няма нормализация с Русия при сегашните условия
Обновена

Британия отново подчертава, че няма нормализация с Русия при сегашните условия

Мей: Русия подло използва отрова по улиците на Британия, а Обединеното кралство има неопровержими доказателства