Премиерът на Обединеното кралство Тереза ​​Мей повтори, че не смята за възможно нормализирането на отношенията между Лондон и Москва в сегашната ситуация докато докладва пред членовете на Камарата на общините резултата от срещата на върха на Г-20 в Осака и срещата й с Владимир Путин, съобщава ТАСС.

"По време на срещата ми с президента Путин му казах, че нормализирането на двустранните отношения няма да се случи, докато Русия не преустанови безотговорните си дейности, които заплашват Великобритания и нейните съюзници", обяснява Мей.

Мей на първата среща с Путин от 3 г.: Престанете да дестабилизирате
Обновена

Мей на първата среща с Путин от 3 г.: Престанете да дестабилизирате

Преди да започнат разговорите двамата се ръкуваха хладно

Като пример за неприемливи действия за британските власти, за които се твърди, че са предприети от Русия, Мей споменава отравянето в Солсбъри на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, както и смъртта от отравяне на британския гражданин Дон Стърджис.

"Използването на смъртоносен нервен агент по улиците на нашата страна бе подло действие, което доведе до смъртта на Дон Стърджис. Ясно заявих, че Обединеното кралство има неопровержими доказателства, че Русия стои зад тази атака и че искаме двете отговорни лица да бъдат изправени пред правосъдието", допълва Мей.

"Великобритания е готова за различни отношения, но за да се случи това, Русия трябва да избере различен път", коментира тя.

Кремъл разкри подробности за срещата Путин-Мей

Кремъл разкри подробности за срещата Путин-Мей

Песков поясни, че премиерът Мей е повдигнал случая "Скрипал" и е получила необходимите отговори от страна на руския президент

След като народният представител лейбърист Крис Брайънт благодари на министър-председателя за нейния подход към руската политика и че при ръкуването с руския президент на лицето и "имаше повече лед, отколкото на арктическата ледена шапка", сред смях в залата, Мей обясни, че "за разлика от полярната ледена шапка, аз не се топя."

Когато Брайънт припомни думите на Путин, че съвременната либерална идея е надживяла себе си и противоречи на интересите на огромното мнозинство от населението, Мей коментира, че се е опитала да оспори тази теза по време на срещата в Осака.

"Наистина се опитах да докажа на Путин, че в действителност либералните демокрации са осигурили по-голям просперитет и по-голяма сигурност за техните народи, отколкото всяка друга система", коментира британският премиер.

Путин обяви либералната демокрация за отживелица

Путин обяви либералната демокрация за отживелица

Доналд Туск влезе в задочен спор с него…