Президентът на САЩ Джо Байдън осъди нападението срещу столицата на Бразилия от поддръжници на победения президент Жаир Болсонару, което повтори бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ, съобщи "Блумбърг".

Това е възмутително, каза Байдън в неделя, по време на посещение на границата на САЩ в Ел Пасо, щата Тексас.

Байдън е бил информиран за инцидента и следи развитието, съобщиха служители на Белия дом.

Великобритания осъди "насилствените опити за подкопаване на демокрацията" в Бразилия.

Външният министър Джеймс Клевърли обеща на президента Лула да Силва пълната подкрепа на Обединеното кралство след нападенията, насочени също към президентския дворец и върховния съд в Бразилия.

Сблъсъци пред Конгреса и президентския дворец в Бразилия

Сблъсъци пред Конгреса и президентския дворец в Бразилия

Поддръжници на Болсонару са успели да нахлуят

Припомняме, че в неделя хиляди поддръжници на Болсонару нахлуха в конгреса, върховния съд и президентския дворец на Бразилия в Бразилия, протестирайки срещу това, което погрешно смятат за фалшифицирани избори.

Президентът Лула да Силва не беше в двореца по това време. Местни медии съобщават, че около 17:37 ч. във Вашингтон бунтовниците бяха изгонени от сградите.

Полицията съобщи, че има десетки арестувани.

Болсонару е на почивка във Флорида. Представителят Хоакин Кастро написа в "Туитър", че "не трябва да получава убежище" след инцидента.

поддръжници на крайнодесните настояват за военен преврат, откакто Болсонару загуби президентските избори в страната.

Самият той пропусна встъпването в длъжност на Лула да Силва на 1 януари, като замина за САЩ.

Да Силва положи клетвата при засилени мерки за сигурност. Те се наложиха след заплахи за насилие от поддръжници на неговия крайнодесен предшественик.

77-годишният Лула победи с малко Болсонару през октомври, като спечели безпрецедентен трети президентски мандат, след като прекара година и половина зад решетките по присъди за корупция, които по-късно бяха отменени.

Неговите 580 дни в затвора засилиха чувството му за социална справедливост и го убедиха в необходимостта да даде приоритет на премахването на бедността пред увеличаването на печалбите, казаха съюзници.

Лула да Силва положи клетва като президент на Бразилия

Лула да Силва положи клетва като президент на Бразилия

При засилени мерки за безопасност и в отсъствието на предшественика си