Лидерът на левицата Лула да Силва в неделя положи клетва като президент на Бразилия при засилени мерки за сигурност, съобщи "Ройтерс". Те се наложиха след заплахи за насилие от поддръжници на неговия крайнодесен предшественик Жаир Болсонару.

След церемонията по полагането на клетва в Конгреса Лула отиде в открит Ролс-Ройс до двореца Планалто, за да облече президентския пояс пред тълпа от 30 000 поддръжници, докато десетки хиляди се събраха да празнуват на еспланадата на Бразилия.

Настроението в града беше напрегнато след най-напрегнатите избори от едно поколение.

Както стана ясно по-рано, Болсонару напусна страната дни по-рано и пропусна церемонията. Той обяви, че не приема поражението си на изборите. 

Припомняме, че 77-годишният Лула победи с малко Болсонару през октомври, като спечели безпрецедентен трети президентски мандат, след като прекара година и половина зад решетките по присъди за корупция, които по-късно бяха отменени.

Неговите 580 дни в затвора засилиха чувството му за социална справедливост и го убедиха в необходимостта да даде приоритет на премахването на бедността пред увеличаването на печалбите, казаха съюзници.

Лула да Силва призова за мир в Украйна

Лула да Силва призова за мир в Украйна

След като се срещна с представители на Русия и Украйна

В предишните си години като президент на Работническата партия (PT) от 2003-2010 г. бившият синдикален лидер измъкна милиони бразилци от бедността.

Сега той е изправен пред предизвикателството на стагниращата икономика на Бразилия, като същевременно обедини една страна, болезнено поляризирана при Болсонару.

"Лидерите, които трябваше да успокоят и обединят нацията позволиха атмосфера на хаос и социална дезинтеграция", каза Мурао в реч късно в събота.

Мурао защити четирите години на власт на Болсонару за това, че е напуснал силна икономика, но критикува екологичното връщане назад, след като обезлесяването в Амазонка достигна 15-годишен връх.

Докато десетки хиляди поддръжници на Лула пристигнаха в централната част на Бразилия за празненствата в неделя, властите разположиха 10 000 полицаи и войници, за да подсилят сигурността и участниците в претърсването, които не могат да носят бутилки, кутии, флагове или пистолети играчки. Носенето на огнестрелно оръжие от цивилни също беше временно забранено.

Организаторите съобщиха, че делегации от 50 нации и 19 държавни и правителствени ръководители, включително краля на Испания, са потвърдили присъствието си.

Болсонару пропуска встъпването в длъжност на Лула да Силва

Болсонару пропуска встъпването в длъжност на Лула да Силва

Нарушава традицията в страната да предаде символично поста