Новоизбраният президент на Бразилия Лула да Силва се срещна в събота с представители на Русия и Украйна и призова за прекратяване на войната между двете страни. Това се случи само ден,  преди встъпването му в длъжност като държавен глава, съобщи "Ройтерс".

Лула, който ще положи клетва в неделя, написа в "Туитър", че се е срещнал отделно с председателя на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко и украинския вицепремиер Юлия Свириденко.

Двeте бяха в Бразилия, за да представят страните си на встъпването в длъжност на Лула и се срещнаха както с него, така и с бъдещия му министър на външните работи Мауро Виейра, според снимки, споделени от левия лидер.

Лула каза, че е казал на Матвиенко, че Бразилия желае "мир и страните да намерят общ език за прекратяване на конфликта".

Той каза, че Свириденко му е донесла доклад за ситуацията в нейната страна.

"В Бразилия имаме традиция да защитаваме целостта на нациите и ще говорим с всеки, който е възможен за мир", каза Лула, който разговаря с руския президент Владимир Путин по-рано този месец, за да обсъди отношенията между Бразилия и Русия.

Болсонару пропуска встъпването в длъжност на Лула да Силва

Болсонару пропуска встъпването в длъжност на Лула да Силва

Нарушава традицията в страната да предаде символично поста

Лула се опита да сподели посланието, че "Бразилия се завърна" на глобалната сцена след четири години при отиващия си президент Жаир Болсонару, чийто слаб надзор върху околната среда и атаките срещу избирателната система на страната отблъснаха много дипломати.

Очаква се Лула да пътува до Съединените щати, Китай и Аржентина в началото на мандата си. Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон може да посетят Бразилия още през януари.