Посолствата на САЩ и Великобритания в Бейрут в четвъртък посъветваха гражданите си да напуснат Ливан, докато има налични търговски полети, докато граничното напрежение между Израел и Хизбула се засилва заради войната на Израел с терористичната група Хамас, която управлява ивицата Газа, пише Times of Israel.

И двете страни вече предупредиха своите граждани да не пътуват до Ливан.

"Препоръчваме на гражданите на САЩ в Ливан да предприемат подходящи мерки за напускане на страната; в момента остават налични търговски полети", се казва в изявление на американското посолство.

Подобно предупреждение беше издадено от британското посолство, в което се казваше: "Ако в момента сте в Ливан, препоръчваме ви да напуснете сега, докато остават налични търговски полети."

"Британските граждани трябва да бъдат внимателни и да избягват зони, където може да се провеждат демонстрации", се добавя в изявлението.

"Хизбула" и съюзнически палестински фракции си разменят ежедневен трансграничен огън с Израел, след като на 7 октомври "Хамас" започна масирана атака срещу Южен Израел, убивайки повече от 1400 души, предимно цивилни.

Безмилостните израелски удари срещу Газа оттогава са убили най-малко 3500 души, предимно цивилни, според здравни служители в територията, управлявана от "Хамас".

Във вторник Държавният департамент на САЩ промени своите препоръки за пътуване до Ливан от ниво три на четири - най-високото налично ниво.

Той разреши на несъществения персонал на посолството и техните семейства да напуснат посолството в Бейрут, позовавайки се на непредвидимата ситуация със сигурността поради войната между Израел и "Хамас".

САЩ предупреди всичките си граждани в чужбина да внимават

САЩ предупреди всичките си граждани в чужбина да внимават

Предвид нарасналото напрежение и повишената заплаха от терористични атаки по целия свят

Много арабски и западни страни вече насърчиха своите граждани да избягват пътуване до Ливан или да го напуснат, като Саудитска Арабия в сряда призова своите граждани да напуснат Ливан "незабавно", а Кувейт също предупреди да не се пътува там.

Франция, Германия, Канада и Австралия също предупредиха гражданите си да не пътуват до Ливан, докато Испания посъветва да не пътуват по несъществени причини.

Трансграничното напрежение е отнело живота на най-малко 21 души в Ливан, според данни на Франс прес - предимно хора, идентифицирани от Израел като терористи, но също и трима цивилни, включително журналист от Ройтерс.

Най-малко трима души са убити от израелска страна при обстрели от Ливан.

От вторник, подобно на много арабски столици, демонстранти излязоха по улиците на Бейрут и неговите предградия, включително близо до американското и френското посолство, за да протестират срещу взрива в баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа в сряда вечерта.

Канада призова гражданите си в Ливан да напуснат докато все още има полети

Канада призова гражданите си в Ливан да напуснат докато все още има полети

Досега Канада е евакуирала 1300 души