Съединените щати и Япония планират значително актуализиране на Договора за взаимна отбрана, подписан през 1960 г., за да се противопоставят на Китай. Това съобщи Financial Times (FT), като се позовава на информирани източници.

Според тях президентът Джо Байдън и министър-председателят Фумио Кишида ще обявят на 10 април планове за преструктуриране на военното командване на САЩ в Япония с цел засилване на оперативното планиране и ученията между страните.

FT отбелязва, че съюзниците искат да засилят връзките си в областта на сигурността, за да отговорят на "нарастващата заплаха от Китай". "Това ще изисква от техните военни да си сътрудничат и да планират по-ефективно, особено в условията на криза като конфликта в Тайван", се казва в статията.

Рейчи Орики, бивш началник на Обединения щаб на японските сили за самоотбрана, обяснява пред вестника, че е необходимо да се назначи по-висш американски офицер в Япония, тъй като именно САЩ поемат основната роля в регионалната отбрана. "Това  изпраща сигнал към Китай и Северна Корея, а от гледна точка на възпирането е логично да се каже, че САЩ ще укрепят командната структура в Япония", каза Орики.

Според вестника може да се разгледа и възможността за модернизиране на формированията на въоръжените сили на САЩ, разположени в Япония.

Японско-американският договор за взаимно сътрудничество и сигурност (Договор за взаимна отбрана), подписан през 1960 г., преразглежда и заменя по-ранната версия на Договора за сигурност от 1951 г., който е подписан в един и същи ден с мирния договор от Сан Франциско. Всъщност договор за американско-японски военно-политически съюз, той също така задължава Япония да позволи на САЩ да разположи свои военни бази и всякакъв контингент от въоръжени сили в страната.

Договорът от 1960 г. включваше членове, определящи задълженията за взаимна отбрана и изискващи САЩ да информират предварително Токио, преди да разположат свои сили. Заличен е и член, който разрешава намесата на САЩ във вътрешните работи на Япония.