САЩ и Япония започнаха двустранни преговори с цел "Търговско споразумение между САЩ и Япония", съобщават японските медии.

Договорката е станала по време на среща на американския президент Доналд Тръмп с японския премиер Шиндзо Абе в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Шиндзо Абе заяви, че очаква "конструктивен диалог" с Вашингтон и Тръмп и посочи, че е "много щастлив" от преговорите. По време на преговорите съществуващите 25 процента мита за автомобили няма да бъдат налагани.

"САЩ и Япония ще проведат тези дискусии въз основа на взаимно доверие и ще се въздържат от предприемането на мерки срещу духа на това съвместно изявление по време процеса на тези консултации", се изтъква в изявление на главния преговарящ на САЩ за търговията Робърт Лайтхайзър.

По-рано Тръмп обяви, че преговорите са започнали, въпреки че Япония не е желаела да преговаря "в продължение на години". Той добави, че Вашингтон е "много щастлив" от това и че е "сигурен, че ще стигнем до задоволително решение".