Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета призова египетските власти да отменят действащия в страната закон за извънредното положение, пише вестник The Los Angeles Times.

В САЩ се опасяват, че законът, който позволява да се задържат хора без предявени обвинения, ще попречи на провеждането на парламентарни избори, които трябва да се състоят през ноември.

Панета, който е на визита в Египет, се е обърнал с призив към временния държавен глава маршал Хусейн Тантави за отмяна на този закон и е получил отговор, който показва, че египетските власти разглеждат сериозно подобна възможност.

САЩ и по-рано призоваваха Египет да отмени закона за извънредното положение, който действа от 1967 година. Това беше и едно от исканията на протестиращите в Египет, които през февруари свалиха от власт президента Хосни Мубарак.

Действащите сега власти в Египет настояват, че законът е необходим за справяне с протестните настроения. В същото време обаче те обещават да внесат изменения, които да позволят да се засили общественият контрол върху неговото действие.

По време на визитата си Панета е призовал също да се засили безопасността на Синайския полуостров, където се е влошила криминогенната обстановка.

Той е поискал също освобождаването на израелския гражданин Илан Грапел, задържан през юни 2011 година и обвинен в шпионаж в полза на Израел.