Докато беше на посещение в Израел, съветникът по националната сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан каза, че е обсъдил с ръководството на страната прехода на израелската армия към по-точни и целенасочени удари срещу Хамас. Въпреки това не бяха оповестени никакви подробности, включително график, пише "Би Би Си".

"Ще има преход към друга фаза на тази война, която е фокусирана по по-прецизен начин върху насочването към ръководството и върху операциите, ръководени от разузнаването", каза съветникът Джейк Съливан пред репортери по време на посещение в Израел.

"Кога точно това ще се случи и при какви точно условия ще бъде продължаваща интензивна дискусия между Съединените щати и Израел", каза той.

Съливан каза, че е обсъдил графика на смяната на срещите си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, военния кабинет и военните началници в четвъртък.

Под натиска на международната общност с високия брой на смъртните случаи в Газа, Израел казва, че се нуждае от повече време - месеци, не седмици - за постигане на целта си да унищожи "Хамас". И няма признаци, че напредъкът му се забавя, въпреки нарастваща критика дори от главния си съюзник - САЩ.

Два месеца след началото на войната хиляди палестинци са загинали - повече от 18 000, според местните здравни власти, управлявани от Хамас - стотици хиляди са били принудени да напуснат домовете си и голяма част от Газа лежи в руини. Тези, които не бяха убити от бомбите, се борят да оцелеят на фона на широко разпространен недостиг на основни хранителни доставки и колабираща здравна система

Съдейки по това което се съобщава, израелската сухопътна офанзива среща сериозна съпротива в северната част на Газа, където военните преди месец казаха, че боевете започнали да намаляват.

Израел твърди, че около 7000 бойци на Хамас са били убити досега, което е спад от около 20 000 преди войната. Израелската армия може да успее да унищожи инфраструктурата на Хамас, но идеологически съпротивата вероятно ще продължи. По-специално, има признаци за нарастваща подкрепа за групата в окупирания Западен бряг.

Западните страни настояват Израел да спре насилието на Западния бряг

Западните страни настояват Израел да спре насилието на Западния бряг

Израел трябва да предприеме конкретни стъпки за спиране на безпрецедентното насилие