Съединените щати започнаха тестването на прототип от следващо поколение изтребител-бомбардировач. Това съобщи Defense News.

Той се позовава на информация, получена от Уил Ропър, помощник-секретар на ВВС за закупуване, технологии и логистика. "Вече изградихме и стартирахме пълномащабен демонстрационен модел в реалния свят и счупихме рекорди", каза Ропър пред Defense News на 14 септември. "Готови сме да изградим самолети от следващо поколение по начин, който никога не е бил виждан досега."

Както се отбелязва в публикацията, "почти всички подробности" по отношение на новия самолет ще останат класифицирани, тъй като говорим за разработването на цяло семейство военна техника, включително космически и безпилотни летателни апарати, както и компютърни системи, предназначени да получат въздушно превъзходство.

Ропър отказа да изясни колко прототипа на новия самолет вече са излетели, точно кога и къде и кои компании от американския военно-индустриален комплекс се занимават с производството на тази технология. Освен това той не започна да обяснява дали новата система е пилотирана или безпилотна, за какви основни задачи се създава, какви са основните й полетни характеристики.

Според Ропър американските военновъздушни сили всъщност са доказали, че са в състояние само да подготвят прототип на изтребител от ново поколение и да започнат да го тестват само около година след приключване на аналитичната част от работата.