САЩ ще изпратят около 225 милиона долара военна помощ на Украйна, съобщава АП.

Това е нов пакет, който включва боеприпаси, които силите на Киев биха могли да използват, за да ударят цели в Русия, за да защитят град Харков от тежка руска атака.

Помощта включва боеприпаси за високомобилната артилерийска ракетна система или HIMARS, както и минометни системи и набор от артилерийски снаряди. Те говориха при условие за анонимност, за да обсъдят помощта, която все още не е обявена публично.

Припомняме, че според нова директива на САЩ Украйна може да използва такива оръжия, за да нанесе удари през границата с Русия, ако силите там атакуват или се готвят да атакуват. Тази промяна обаче не променя политиката на САЩ, която нарежда на Украйна да не използва осигурени от САЩ ATACMS или ракети с голям обсег и други боеприпаси за офанзивни удари в Русия, според американски служители.

САЩ пращат още 275 млн. долара военна помощ за Украйна

САЩ пращат още 275 млн. долара военна помощ за Украйна

Боеприпаси за HIMARS, 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, ракети, противобронирани системи и други

Новият пакет от помощи идва, когато президентът Джо Байдън използва речта си в четвъртък на американското гробище в Нормандия на 80-ата годишнина от Деня на Д, за да обещае, че САЩ "няма да се отдръпнат" от защитата на Украйна и да позволят на Русия да заплашва повече Европа. Това, каза той, би означавало, че САЩ са забравили "какво се случи тук, на тези свещени плажове".

Очаква се Байдън да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Париж в петък.

В сряда западен служител и американски сенатор казаха, че Украйна е използвала американски оръжия, за да нанесе удари вътре в Русия. Доклад от 3 юни на Института за изучаване на войната предполага, че украинските сили са използвали система HIMARS, за да ударят руска батарея за противовъздушна отбрана С-300/400 в района на Белгород през последните дни.

ISW: Украйна обстрелва руски военни обекти край Белгород с HIMARS

ISW: Украйна обстрелва руски военни обекти край Белгород с HIMARS

Разногласия между Пекин и Кремъл

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в интервю за американския телевизионен канал ABC News, че Съединените щати не позволяват използването на американски оръжия за атаки срещу Москва и Кремъл.

"Разрешено е да се използват близо до границата, когато те (руските оръжия) се използват през границата, за да атакуват конкретни цели в Украйна", каза Байдън. "Ние не позволяваме удари на 200 мили навътре в Русия и не позволяваме удари по Москва, по Кремъл."

Кореспондент на ABC попита президента на САЩ дали се притеснява, че, както Путин каза предния ден, доставката на прецизни оръжия за използване по цели на руска територия представлява пряко участие във войната.

"Познавам го повече от 40 години. Мъчи ме от 40 години. "Той е нечестен човек", отговори Байдън.

"Той е диктатор и прави всичко възможно да задържи страната си, докато продължава тази офанзива. Не говорим за това да им дадем оръжия, за да ударят Москва, да ударят Кремъл... Точно от другата страна на границата, където са под силен огън от конвенционалните оръжия, които руснаците използват, за да нахлуят в Украйна и да убият украинци, "каза Джо Байдън.