Очаква се директорът на ЦРУ Уилям Бърнс да пътува до Кайро през следващата седмица, за да се срещне с египетски официални лица и да улесни започването на преговори за ново споразумение за освобождаване на израелските заложници, останали в ивицата Газа, предаде "Аксиос", позовавайки се на свои източници.

"Белият дом признава, че сделката за заложниците е единственият начин да се постигне прекратяване на огъня в Газа, твърдят официални лица", пише порталът.

Израелски служител заяви пред "Аксиос", че Израел е информирал египетските и катарските посредници по-рано тази седмица, че отхвърля повечето от исканията на "Хамас" за сделка със заложниците, но все още е готов да започне преговори въз основа на първоначалното предложение, направено преди две седмици.

Това предложение предвиждаше триетапна сделка, която да включва шестседмично прекратяване на огъня и поетапно освобождаване на заложници в замяна на палестински затворници.

От своя страна делегацията на "Хамас" проведе разговори с висши служители на египетското разузнаване в Кайро, като обсъдиха сделката за заложниците и потенциалните начини за действие, пише порталът, като се позовава на изявления на египетски и палестински представители на групировката.

Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас" за примирие

Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас" за примирие

Той каза, че преговорите с групата не водят до никъде и определи условията им като "странни".

Високопоставен член на ръководството на "Хамас" заяви пред CNN, че делегацията вече е напуснала Кайро.