Администрацията на Обама обмисля план за изтеглянето на 30,000 войници от Афганистан в следващите 12-18 месеца, съобщава Ройтерс.

Шест седмици след акцията срещу лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен в Пакистан и затрудненията в американския бюджет, все повече американският политически елит  е притиснат  да поеме сериозни мерки за ограничаване ролята на САЩ в Афганистан.

Белият дом е натоварил със задачата за изтеглянето на американските войски  Генерал Дейвид Петреус, командир на американските войски в Афганистан. Акцията трябва да започне следващия месец.

Планът може да успокои скептично настроените демократи към войната и тези републиканци, които поставят под въпрос това, което САЩ могат да постигнат в Афганистан, коментира Ройтерс.

Същевременно военни командири, включително Робърт Гейтс, предупреждават, че прибързани действия биха застрашили трудно спечелените битки на бойното поле през последната година.

"За предпочитане е всяко решение да се разглежда от военните командири", споделя Джеф Дреслер, военен експерт в Института за изследване на войните.

"В Афганистан има още много работа да се свърши и ние не трябва да премахваме нашите ресурси за справяне с врага", допълва Дреслер