Съединените щати, Мексико и Канада ще предприемат стъпки за насърчаване на северноамериканската полупроводникова индустрия, засилване на сътрудничеството за изкореняване на смъртоносните наркотици и подобряване на законните пътища за миграция, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

В изявление, публикувано, за да съвпадне със срещата на върха на северноамериканските лидери в Мексико Сити, Белият дом каза, че трите страни ще организират форум за полупроводниковата индустрия в началото на 2023 г., за да увеличат инвестициите в тази стратегическа високотехнологична сфера.

Това би означавало координиране на веригата за доставки на полупроводници, за да се идентифицират нуждите и инвестиционните възможности в производството на чипове, които се използват във всичко - от производството на телефони до отбрана, се казва в изявлението.

Индустрията отдавна е доминирана от Азия и прекъсванията на доставки по време на пандемията от COVID-19 предизвикаха хаос сред веригите за доставки в Северна Америка.

Президентът на САЩ Джо Байдън, неговият мексикански колега Андрес Мануел Лопес Обрадор и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо обещаха да задълбочат регионалната икономическа интеграция.

Тримата лидери се срещат в рамките на тристранна среща на върха в Националния дворец в Мексико Сити, преди да направят публични изявления. Байдън и Трюдо трябва да проведат двустранна среща по-рано през деня.

Байдън и Лопес Обрадор проведоха двустранна среща в понеделник, на която двамата лидери обсъдиха по-тесни икономически връзки, борбата с незаконната търговия с наркотици и подходи за ограничаване на нелегалната миграция, съобщи Белият дом.

Администрацията на президента Джо Байдън заяви, че тримата лидери са се ангажирали да намалят емисиите на метан от твърди отпадъци и отпадъчни води с поне 15% до 2030 г. спрямо нивата от 2020 г. Те също така ще създадат виртуална платформа, която да даде на мигрантите рационализиран достъп до законни пътища за миграция.

"Това ще даде на потенциалните мигранти информацията, от която се нуждаят, за да дойдат законно в Мексико, Съединените щати и Канада - което прави по-малко вероятно те да разчитат на контрабандисти", се казва в съобщението.

Засягайки усилията за пресичане на контрабандата на наркотици, Белият дом каза, че в рамките на Северноамериканския диалог за наркотиците (NADD) тримата лидери ще приемат "актуализирана стратегическа рамка" за справяне със заплахите, породени от забранените наркотици.

Това ще включва по-голямо споделяне на информация за химикалите, използвани за производството на наркотици, включително фентанил, синтетичен опиоид, който е обвиняван за хиляди смъртни случаи в САЩ.

Байдън посети за първи път границата с Мексико

Байдън посети за първи път границата с Мексико

Миналата седмица администрацията на президента разкри нови имиграционни правила