Президентът на Съединените щати Джо Байдън направи първото си посещение на границата между САЩ и Мексико от встъпването си в длъжност през януари 2022 г., информира Ал-джазира.

Продължилото няколко часа посещение последва наскоро обявената политическа инициатива от администрацията напрезидента, имаща за цел да се справи с нарастващия брой мигранти, преминаващите границата без документи.

Политически натовареният въпрос преследва президента демократ от встъпването му в длъжност, като републиканските критици обвиняват администрацията, че е била твърде снизходителна, а правозащитни групи, които налагат наскоро обявените мерки, ще изложат на риск живота на търсещите убежище.

Спирането в град Ел Пасо, Тексас, се състоя, докато Байдън пътуваше до Мексико, където трябва да се срещне с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, преди да присъства на тристранна среща на върха с канадския премиер Джъстин Трюдо на следващия ден в Мексико Сити.

Байдън готов да посети южната граница

Байдън готов да посети южната граница

За първи път, откакто пое поста президент на САЩ

"Те се нуждаят от много ресурси. Ще им го осигурим", каза Байдън пред репортери в Тексас, където се срещна с гранични агенти на моста на Америка, който свързва Ел Пасо с мексиканския град Сиудад Хуарес, едно от най-натоварените входни пристанища между двете държави.

По време на посещението Байдън наблюдава как граничните служители в Ел Пасо демонстрират как претърсват превозни средства за наркотици, пари и друга контрабанда.

Миналата седмица администрацията на Байдън разкри нови имиграционни правила, които очаква "значително да намалят" броя на хората, които искат да пресекат южната граница. Правилата създават нова програма, която позволява легална пътека за до 30 000 кубински, хаитянски, никарагуански и венецуелски граждани да влизат в САЩ на месец и да получават двугодишни разрешителни за работа, при условие че имат спонсори в САЩ и преминават проверки.