Русия търси отново Северна Корея за продажба на оръжия за войната в Украйна. Този път става въпрос за сделка, която ще осигури на Пхенян необходимата храна и други стоки в замяна, съобщи АП.

Това заявиха в четвъртък от Белият дом. В изявлението се твърди, че има нови доказателства в подкрепа на твърденията.

Това е последното обвинение, че Русия, отчаяно нуждаеща се от оръжия и ограничена от санкции и контрол върху износа, се обръща към нации "измамници", за да ѝ помогнат да продължи да преследва 13-месечната война.

"Като част от тази предложена сделка Русия ще получи оръжия и боеприпаси от Пхенян, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Разбираме също, че Русия се стреми да изпрати делегация в Северна Корея и че Русия предлага на Северна Корея храна в замяна на боеприпаси."

Северна Корея: Не сме въоръжавали Русия

Северна Корея: Не сме въоръжавали Русия

Доставките били за "Вагнер"

Администрацията по-рано разсекрети разузнавателни данни, за да представи доказателства, че Иран е продал стотици атакуващи дронове на Русия през лятото и че Wagner Group, частна руска военна компания, е получила доставки на оръжие от Северна Корея, за да подпомогне укрепването на силите си, докато се бие на страната - рамо с руските войски в Украйна.

"Русия е загубила над 9000 единици тежко военно оборудване от началото на войната и благодарение отчасти на многостранните санкции и контрола върху износа, Путин става все по-отчаян да ги замени", каза министърът на финансите Джанет Йелън в изявление. "Схеми като оръжейната сделка, преследвана от това лице, показват, че Путин се обръща към доставчици от последна инстанция като Иран и КНДР.

Експертите смятат, че продоволствената ситуация в Северна Корея е най-лошата от времето на 11-годишното управление на Ким Чен Ун, но все още казват, че не виждат признаци на предстоящ глад или масова смърт. Ким обеща да засили държавния контрол върху селското стопанство и да предприеме редица други стъпки за увеличаване на производството на зърно, съобщиха севернокорейските държавни медии по-рано този месец.

С увеличаване на земеделските земи Северна Корея търси спасение от глада

С увеличаване на земеделските земи Северна Корея търси спасение от глада

Ким Чен-ун разпореди създаването на "високоцивилизовани социалистически селски общности"

Държавният секретар Антъни Блинкън каза миналия месец, че разузнаването на САЩ предполага, че Китай обмисля предоставянето на оръжия и боеприпаси на Русия. Но служители на Белия дом казаха, че все още не са видели доказателства, че Пекин е продължил с доставката на оръжие.

През декември КНДР отрече да въоръжава Русия.