Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нареди подобрения на инфраструктурата и увеличаване на земеделските земи с цел увеличаване производството на храни, съобщава "Ройтерс".

Мерките идват на фона на предупреждения за предстояща продоволствена криза в страната.

По време на седмото разширено пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Работническа партия Ким даде указания за обновяване на напоителните системи, изграждане на модерна селскостопанска техника и създаване на повече обработваема земя.

На срещата, започнала в неделя, беше обсъдена "наложителната" необходимост от подобряване на селскостопанския сектор.

Южна Корея предупреди за изостряща се продоволствена криза в изолирания Север, включително и за скорошен скок на смъртните случаи от глад в някои региони.

Икономиката на Северна Корея е засегната от наводнения и тайфуни, санкции заради нейните ядрени и ракетни програми и рязък спад в търговията с Китай заради затварянето на граници и въвеждането на локдауни вследствие на пандемията от COVID-19.

Северна Корея ще бори глада с "радикална реформа" в селското стопанство

Северна Корея ще бори глада с "радикална реформа" в селското стопанство

Ким Чен-ун иска революционен обрат в производството

Агенцията за развитие на селските райони на Южна Корея изчисли, че миналата година производството на селскостопански култури в Северна Корея е намаляло с близо 4% спрямо 2021 г. заради проливните летни дъждове и други икономически фактори.

Ким изложи планове и конкретни задачи за изграждане на "богати и високоцивилизовани социалистически селски общности с напреднали технологии и модерна цивилизация", съобщи официалната новинарска агенция KCNA.

Севернокорейският лидер е разпоредил реконструкция на напоителната система, за да се справи с изменението на климата, производство на ефективни селскостопански машини за модернизиране на производството и рекултивация на земи за разширяване на земеделските площи.

Липсата на подходяща селскостопанска инфраструктура, техника и консумативи, като торове и гориво, направиха Северна Корея по-уязвима на природни бедствия, посочват експерти.

"Не яжте отровния бонбон": КНДР зове гладуващите корейци да бойкотират помощта отвън

"Не яжте отровния бонбон": КНДР зове гладуващите корейци да бойкотират помощта отвън

Вестникът на управляващата партия предупреди да не се приема икономическа помощ от "империалисти"

Въпреки че планинската страна се опитва да разшири обработваемата си земя чрез рекултивация на площи по западното крайбрежие от 1980 г. насам, предишните ѝ усилия не сполучиха отчасти поради лошо инженерство и поддръжка.

При управлението на Ким проектите за рекултивация имаха относително по-голям успех, но заради бавния напредък по отношение на превръщането на крайбрежните площи в плодородна земеделска земя те не спомогнаха особено за облекчаване на недостига на храна, отчете в края на 2021 г. базираният в САЩ проект 38 North.

"Държавните медии (на КНДР - б.р.) съобщават, че са поставени нови цели и планове за действие, но не виждам нищо ново, тъй като всички елементи, включително напояването и рекултивацията, вече са били повдигнати преди", отбеляза Лим Юл-чул, професор по севернокорейски изследвания в университета "Куюгнам" в Южна Корея.

Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, също отбеляза, че докладът не предлага нови идеи или възможна промяна в политиката за зърно, на която според Южна Корея се дължи недостигът на храна.

KCNA съобщи, че Ким е подчертал необходимостта от затягане на дисциплината при прилагането на икономическия план, предупреждавайки срещу "практики за отслабване на организационната и изпълнителната власт на кабинета", и е наредил "да бъде проверена работната ефективност" на всички партийни структури.

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината