Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призова за "радикална реформа" в селскостопанското производство на фона на опасенията от недостиг на храни в изолираната страна, съобщава "Ройтерс".

По време на втория ден от ключовата партийна среща Ким подчерта важността от постигането на целите за производство на зърно и трансформирането на производството, за да се постави "основата за стабилно и устойчиво развитие на селското стопанство".

"Той изрази твърдите решимост и воля на Централния комитет на партията да осъществи непременно революционен обрат в селскостопанското производство, като заяви, че нищо не е невъзможно, стига да се установи силна система на ръководство в цялата партия и да има единна сила на целия народ", съобщи държавната Корейска централна новинарска агенция.

Изявлението на Ким идва по-малко от седмица, след като Министерството на обединението на Южна Корея съобщи, че КНДР вероятно е изправена пред "тежка" продоволствена криза и има информация за смъртни случаи от глад.

Миналия месец базираният в Съединените щати мозъчен тръст 38 North заяви, че реколтата на Северна Корея за сезон 2020-21 г. "вероятно не е успяла да задоволи минималните човешки нужди" и сега страната е на ръба на гладуването.

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината

"Доказателствата, представени досега, показват значително влошаване на условията на живот и продължаваща сложна хуманитарна извънредна ситуация с продоволствена несигурност в основата си", се отбелязва в доклад на организацията.

"Дългосрочното решение на хроничната продоволствена несигурност в Северна Корея се крие отчасти в разрешаването на ядрения проблем - което потенциално води до значително облекчаване на икономическите санкции, заедно с не толкова войнствена и реваншистка позиция, както и възобновена търговия със САЩ и техните съюзници".

"Не яжте отровния бонбон": КНДР зове гладуващите корейци да бойкотират помощта отвън

"Не яжте отровния бонбон": КНДР зове гладуващите корейци да бойкотират помощта отвън

Вестникът на управляващата партия предупреди да не се приема икономическа помощ от "империалисти"

Северна Корея често е изпитвала недостиг на храна, като през 90-те години тя се сблъска с опустошителен глад, вследствие на който се смята, че са починали между 240 000 и 3,5 милиона души. Анализаторите твърдят, че настоящият недостиг на храна е предизвикан от съчетанието от слаба реколта и екстремни метеорологични условия, както и от въведените локдауни и намалената търговия с Китай по време на пандемията от COVID-19.

Миналата седмица официалният вестник на управляващата Работническа партия "Родонг Синмун" призова за по-голяма икономическа самостоятелност и се противопостави на приемането на помощ от "империалистите", наричайки помощта за страната отвън "отровен бонбон".

Северна Корея е изправена пред най-тежкия глад от десетилетия

Северна Корея е изправена пред най-тежкия глад от десетилетия

Страната е намалила дажбите на войниците си за първи път от 2000 г.