САЩ ще създадат дивизионно командване в полския град Познан и от там ще насочват действията на своите войски на източния фланг на Европа. Това съобщи по полското радио министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блащак, цитиран от ТАСС.

"От Познан американският командващ генералът ще води американските сили както в Полша, така и в нашата част на Европа, тоест на източния фланг", обяснява той.

"Американските сили ще бъдат командвани не от Германия, както сега, а от Полша", допълва полският министър.

Президентите на Полша и САЩ Анджей Дуда и Доналд Тръмп на среща в Ню Йорк в понеделник подписаха съвместна декларация за разширяване на сътрудничеството в отбраната.

САЩ засилват военното си присъствие в Полша, обяви Тръмп

САЩ засилват военното си присъствие в Полша, обяви Тръмп

Въпреки предупрежденията на Русия

В документа се посочва, че страните продължават "да работят по план за укрепване на военните връзки между Полша и Съединените щати, както и американските способности за отбрана и възпиране в Полша".

Декларацията предвижда увеличаване на броя на американските войници и разполагането им в шест военни съоръжения в цялата страна.

Центърът за бойна подготовка, който ще се използва от военнослужещи от двете страни, ще се намира в град Дравско-Поморск. Познан ще има дивизионно командване, както и група за подпомагане на пехотата на САЩ.

Във Вроцлав - въздушна база за товарене и разтоварване на самолети на ВВС на САЩ.

В Ласк се планира да се създаде база за американски дронове, а в района на Повис, щабът на въздушната бойна бригада, батальон за логистична поддръжка и отдел за специални сили, който също ще използва съоръжението в Люблинц.

САЩ разполагат войници и танкове в Литва

САЩ разполагат войници и танкове в Литва

Новият американски контингент в Литва ще е с 30 танка "Ейбрамс", 25 бронирани машини "Брадли" и други 70 машини