Контраофанзивата на Украйна срещу руските сили върви по-бавно, отколкото някои са очаквали, но все още е твърде рано да се правят заключения относно перспективите на Киев за победи на бойното поле. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на отбранителната политика Колин Кал, цитиран от "Ройтерс".

Съединените щати и други съюзници прекараха месеци в изграждането на т.нар. "стоманена планина" от оръжия в Украйна и в обучение на украинските сили на комбинирани оръжейни техники, за да помогнат на страната да постигне пробив в съществената руска отбрана по време на контранастъплението.

На свой ред, Русия прекара месеци в укрепване на отбранителните си позиции, които обгради с противопехотни мини, и изгради тежко въоръжени укрепления, които направиха украинския напредък на изток и юг бавен и кървав.

По думи на Кал Русия се оказала по-успешна в укрепването, отколкото може би се е очаквало.

Той обаче изрази увереност, че Киев дава всичко от себе си в трудната битка.

Контраофанзивата напредва по-бавно от желаното, призна Зеленски

Контраофанзивата напредва по-бавно от желаното, призна Зеленски

Украинският лидер обаче напомня, че войната в Украйна не е холивудски филм

"Твърде рано е да се прецени как върви контраофанзивата по един или друг начин, защото сме в началото на средата", отбеляза Кал в Пентагона.

Той поясни, че украинските сили все още проучват руските линии за слаби места. Истинският тест щял да бъде, когато ги установят, колко бързо ще могат да се възползват от тези слаби места.

Коментарът на Кал идва в момент, когато САЩ обявиха предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна с надеждата, че те ще ѝ помогнат да разполага с достатъчно огнева мощ.

"Искаме да сме сигурни, че украинците разполагат с достатъчно артилерия за продължаване на сраженията в контекста на текущата контраофанзива и защото нещата вървят малко по-бавно, отколкото някои се надяваха", поясни той.

Някои американски официални лица, пожелали анонимност, изразиха оптимизъм, че Киев разполага с всички необходими оръжия, включително със средства за разминиране.

Украйна отчита "особено ползотворни" дни в контранастъплението си

Украйна отчита "особено ползотворни" дни в контранастъплението си

Силите на Киев изпълнявали задача номер едно

Възможностите за успех на Украйна може да се увеличават и след въоръжения бунт на лидера на руските наемници Евгений Пригожин, който според САЩ е изобличил разяждащите ефекти от войната на президента Владимир Путин в Украйна.

В четвъртък президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Пригожин все още е в Русия с хиляди бойци от групата "Вагнер".

Кал обаче отказа да прави спекулации относно Пригожин.

"Пригожин: Къде е, какво прави, нямам представа", посочи той. "Ясно е, че руската държава се опитва да разруши неговата империя и да постави части на различни места. Мисля, че все още предстои да стане ясно какъв е краят на играта, който Путин има за Пригожин и това, което е останало от "Вагнер".

Украйна отчита бавен, но сигурен напредък на фронта

Украйна отчита бавен, но сигурен напредък на фронта

Киев укрепва позиции около Бахмут, тежките боеве продължават на изток