Творбите на художници и други творци за използвани за обучение на изкуствен интелект без тяхно знание и без всякаква форма на компенсация, разказва в свой кратък репортаж Voice of America.

Един от потърпевшите артисти е Карла Ортис - художничка, която създава герои и сцени за филмовата индустрия, като е работила и за създаването на филма "Черната пантера". Тя е установила, че нейни картини се използват за обучение на от изкуствен интелект и той вече може да ги възпроизвежда.

Много компании, занимаващи се с разработването на ИИ, използват количество данни - под формата на текст или изображение - от интернет без разрешение на тези, които държат авторските права за използваната информация.

Европейската комисия създава Служба за изкуствен интелект

Европейската комисия създава Служба за изкуствен интелект

Тя ще следи прилагането на Закона за ИИ, безопасността, роботиката и иновациите

Ортис е един сред множеството артисти, които са завели дела срещу компаниите за изкуствен интелект. От своя страна компаниите заявяват, че използването на общодостъпна информация в интернет е законно и съобразено с авторското право в САЩ.

Сега Конгресът обмисля законопроект, който да задължи компаниите да посочват източника на всяко използвано от тях съдържание - това ще е първата стъпка към компенсацията на ощетените от обучението на изкуствен интелект. Също така компаниите ще трябва да уведомяват авторите, ако искат да използват създадената от тях картина, текст и други.

Марк Ламлей, адвокат на две компании, срещу които се водят дела, коментира, че компенсацията е справедлива, но не така работи икономиката.

Според професора по право в университета "Корнел" Джеймс Гримелман е добре комапниите да са по-внимателни с обучението на ИИ и да се проверява откъде идва използваната информация, кой е източникът и т.н. с цел да се повиши и качеството.

В края декември миналата година вестникът New York Times обяви, че е завел дело срещу OpenAI и компанията Майкрософт, защото се оказва, че хиляди статии от онлайн сайта на вестника са били използвани за обучение на чатботове, които сега се конкурират с него.

През април т.г. се разбра, че Meta на Марк Зукърбърг е обсъждала да придобие издателството Simon & Schuster, с цел обучение на изкуствен интелект. Simon & Schuster е едно от най-големите и емблематични издателства в Америка, което издава автори като Стивън Кинг, Дан Браун и Уолтър Айзъксън.

Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Законодателите се борят с това как да смекчат опасностите от нововъзникващата технология