Днес Европейската комисия обяви създаването на Служба за изкуствен интелект, като част от прилагането на Законодателния акт за ИИ (AI). Това предават от БНР.

В офиса ще работят 140 служители, включително технологични специалисти, административни асистенти, юристи, специалисти по политики и икономисти, разделени в няколко звена, фокусирани върху съответствията със Закона за ИИ, безопасността, роботиката и иновациите.

"В сътрудничество с разработчиците на изкуствен интелект, научната общност и други заинтересовани страни, Службата за изкуствен интелект ще координира изготвянето на най-съвременни практически кодекси, ще провежда тестове и оценка на модели на изкуствен интелект с общо предназначение, ще изисква информация, както и ще прилага санкции, когато е необходимо", пише в изявлението на ЕК.

Предвижда се също Службата да изготви насоки относно дефиницията и забраните на системата за ИИ. Определенията трябва да бъдат готови шест месеца след влизането в сила на Закона за ИИ. Очаква се също оформянето на кодекси на практиката за задълженията за моделите с ИИ с общо предназначение, които трябва да бъдат изготвени девет месеца след влизането в сила на закона.

Припомняме, преди седмица Европейският съвет одобри Закон за изкуствения интелект, като първата в света правна рамка за изкуствения интелект. Очаква се законът да влезе в сила следващия месец, а разпоредбите му да се прилагат след две години.

"Законът за ИИ се прилага само за области в рамките на законодателството на ЕС и предоставя изключения, като например за системи, използвани изключително за военни и отбранителни цели, както и за изследователски цели", отбелязаха тогава от ЕС.

ЕС не е отбелязал голям успех в управлението на изкуствения интелект

ЕС не е отбелязал голям успех в управлението на изкуствения интелект

Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата