Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля да отмени санкциите срещу върховния лидер на Иран Али Хаменеи, предаде NBC, като цитира свои източници. Това решение ще бъде част от отстъпките в преговорите, насочени към съживяване на ядрената сделка от 2015 г.

Запитан за отмяна на санкциите срещу върховния лидер, на брифинг в четвъртък високопоставен служител на Държавния департамент остави вратата отворена за хода, но каза, че до момента нищо не е договорено. "Все още работим по всички тези въпроси", каза служителят.

Блинкън и Лапид обсъдиха Иран и двустранните отношения

Блинкън и Лапид обсъдиха Иран и двустранните отношения

САЩ искат подобряване на отношенията Израел-Палестина

Припомняме, че Иран заяви в сряда, че Съединените щати са се съгласили да премахнат всички санкции върху иранския петрол и корабоплаването.

Съобщението бе направено от началника на кабинета на президента на Хасан Рохани Махмуд Ваези, който повтори предишните твърдения, че Вашингтон е готов да направи големи отстъпки по време на преговорите, които текат от април във Виена. Преговорите бяха прекратени в неделя за консултации в столиците, два дни след като Иран проведе президентски избори, спечелени от по-консервативния Ебрахим Раиси, шеф на иранската съдебна власт, включен в черния списък на САЩ.

Пентагонът: Иран се провали в опита си да изведе сателит в космоса на 12 юни

Пентагонът: Иран се провали в опита си да изведе сателит в космоса на 12 юни

Не е ясно защо изстрелването се е провалило

Раиси трябва да замени Рохани през август. Още на първата си пресконференция той изключи възможността да се срещне с американския президент Джо Байдън или да преговаря за иранската ракетна програма.

"Постигнато е споразумение за премахване на всички застрахователни, петролни и транспортни санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп", каза Ваези.

В същото време, Съединените щати блокираха достъпа до десетки контролирани от Иран новинарски уебсайта по обвинение в дезинформация. На уебстраниците излязоха съобщения с печатите на ФБР и на американското министерство на търговията. Някои от сайтовете по-късно се появиха отново онлайн с нови домейн-адреси. Всички ирански медии са контролирани от държавата, а частни не съществуват. Решението идва на фона на засилването на напрежението между Вашингтон и Техеран, след като за президент на Иран беше избран Раиси.

Новият президент на Иран очаква награда като защитник на човешките права

Новият президент на Иран очаква награда като защитник на човешките права

САЩ му наложили санкции, защото си вършел работата като съдия

Полуофициалната иранска агенция YJC заяви във вторник, че ходът на САЩ "демонстрира, че призивите за свобода на словото са лъжа".