В четвъртък Съединените щати наложиха нови санкции на Северна Корея, след като КНДР успешно изстреля шпионски сателит миналата седмица, предава "Ройтерс". Списъкът също включва базирани в чужбина агенти, обвинени в улесняване на избягването на санкции за събиране на приходи и технологии в полза на КНДР.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че също така е приложило санкции към групата за кибершпионаж Kimsuky, обвинявайки я в събиране на разузнавателна информация в подкрепа на стратегическите цели и ядрени амбиции на Северна Корея.

Действията от четвъртък, предприети в координация с Австралия, Япония и Южна Корея, идват, след като миналата седмица Северна Корея успешно изстреля първия си разузнавателен сателит , за който каза, че е предназначен да наблюдава военните движения на САЩ и Южна Корея.

"Днешните действия на Съединените щати, Австралия, Япония и Република Корея отразяват нашия колективен ангажимент да се противопоставим на незаконните и дестабилизиращи дейности на Пхенян", каза в изявлението заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

"Ние ще останем фокусирани върху тези ключови възли в незаконното генериране на приходи и разпространението на оръжия на КНДР", добави Нелсън.

Министерството на външните работи на Южна Корея заяви в петък, че е поставило в черен списък 11 севернокорейци за участие в разработването на спътници и балистични ракети в страната, забранявайки им всякакви финансови транзакции.

Списъкът включва висши служители от Националната администрация за аерокосмически технологии, която ръководи изстрелването на сателита, и отдела за производство на боеприпаси.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не отговори на искане за коментар относно санкциите от четвъртък.

Съветниците по националната сигурност на Южна Корея, Съединените щати и Япония ще проведат разговори в Сеул на 8-9 декември, за да обсъдят сигурността в региона.

КНДР отхвърли диалог със САЩ

КНДР отхвърли диалог със САЩ

Спор за шпионския сателит на Пхенян отново доведе до напрежение