Съединените щати обявиха в петък разширяването на санкционните си списъци с повече от 400 юридически и физически лица от Русия, Китай и други страни, съобщава Би Би Си.

Държавният департамент, Министерството на финансите и Министерството на търговията на САЩ обявиха въвеждането на санкции срещу нови компании и лица за съучастие във войната с Украйна.

Както съобщава Ройтерс, Държавният департамент обясни между другото, че се налагат санкции срещу десетки китайски компании за участието им в доставките на промишлено оборудване и микроелектроника за Русия.

Министерството на финансите на САЩ в своето изявление за медиите отбеляза, че налага санкции срещу фирми от транснационални конгломерати, които доставят боеприпаси и други военни доставки на Русия, помагат на руските олигарси да заобиколят санкциите и също така перат пари от продажбата на злато на компания, която вече е обект на санкции. 

"Русия превърна икономиката си в инструмент в услуга на военно-промишления комплекс на Кремъл. Компаниите, финансовите институции и властите по света трябва да избягват да поддържат веригите за доставки на руския военно-промишлен комплекс", каза заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо в изявление за пресата.

123 от новите изброени санкции, включително 63 фирми от Русия и 42 от Китай, са включени в специален лицензионен списък, поддържан от подразделение на Министерството на търговията на САЩ. Изпълнителите от САЩ, които желаят да доставят артикули на компаниите в този списък, трябва да кандидатстват за лиценз.

Русия се готви за десетилетия санкции

Русия се готви за десетилетия санкции

Ще се бори ли с тях, или ще се научи да ги заобикаля