САЩ съкращават разходите си за чужди държави заради бюджетната криза, съобщават чужди медии. Това ще бъдат най-големите съкращения за последните 20 години, което е индикация за отслабващата сила на САЩ да влияе върху света.

Мотивът за намаляване на разходите за други държави, което иска Камарата на представителите на Конгреса, е резултат на много силна хуманитарна криза и неопределено политическо развитие в света.

С предложенията на Камарата на представителите се иска рязко орязване на продоволствените и медицински помощи в Африка, съкращаване на съдействието за държавите, пострадали от стихийни бедствия, като Пакистан и Япония, както и намаляване на разходите за финансова поддръжка на новите демокрации в Близкия и Средния изток, както и за Корпуса на мира.

Към края на 2010 година разходите на Държавния департамент за международните отношения, както и за помощ за чужди държави достигаха 55 милиарда долара, но към края на 2011 година се съкращават на 49 милиарда долара.

Според вестник „Ню Йорк таймс" това намаляване на помощта за други страни заплашва да подрие настоящата външнополитическата линия на САЩ, която президентът Барак Обама и държавният секретар Хилари Клинтън свързват с разумната сила, съвместяваща дипломатически усилия и програми за външни помощи като допълнение към американската военна помощ.