Пентагонът ще намали американските войници в Ирак до 3000 този месец. Това обяви високопоставен генерал, след като президентът Доналд Тръмп се опитва да изпълни обещанието си за оттегляне от външните конфликти, съобщава "Франс прес".

Генерал Кенет Маккензи, началник на Централното командване на американската армия, заяви в Багдад, че решението се дължи "на доверието ни в увеличената способност на иракските сили за сигурност да действат независимо".

"След консултации и координация с правителството на Ирак и нашите коалиционни партньори, САЩ решиха да намалят присъствието на нашите войски в Ирак от около 5200 на 3000 военнослужещи през септември," уточни той.

Тръмп обявява изтеглянето на още войски на САЩ от Ирак и Афганистан

Тръмп обявява изтеглянето на още войски на САЩ от Ирак и Афганистан

Белият дом има за цел да достигне 4000 до 5000 войници в Афганистан

Маккензи отбеляза, че САЩ биха могли да продължат да подкрепят иракските военни в борбата им срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), която беше прогонена от "халифата" си миналата година, но остава разпръсната из Ирак.

Той каза, че САЩ са ангажирани с крайната си цел в Ирак, където местните сили сами могат да попречат на ДАЕШ да се завърне и да осигурят "суверенитета на Ирак без външна помощ".

Той каза, че САЩ са се ангажирали със своята "крайна цел" в Ирак, където местните сили сами могат да попречат на Ислямска държава да се върне и да осигурят "суверенитета на Ирак без външна помощ".

"Пътуването беше трудно, жертвата беше голяма, но напредъкът беше значителен", каза генералът.

Към края на 2018 г. в Ирак имаше разположени 5 200 американски войници, съставляващи по-голямата част от 7 500 коалиционни сили там според американските власти.

През изминалата година десетки ракетни атаки бяха насочени към тези сили, посолството на САЩ и конвоите за логистика, отправящи се към иракските бази, при което бяха убити най-малко шестима военнослужещи - трима американци, един британец и двама иракчани.

Американските власти обвиниха за насилието твърдолинейни фракции, близки до Техеран, който, като дългогодишен враг на Вашингтон многократно настояваше американските войски да напуснат Близкия изток.

Тръмп също трябва да съобщи за по-нататъшно изтегляне на войски от Афганистан през следващите дни, заяви висш служител на администрацията.

В момента Вашингтон разполага с 8 600 войници, разположени в Афганистан в съответствие с двустранно споразумение, подписано през февруари между Вашингтон и талибаните.

Тръмп, който изостава от опонента си Джо Байдън в социологическите проучвания преди президентските избори на 3 ноември, обеща да прибере войските вкъщи в опит да завърши онова, което той нарече безкрайните войни на Америка.