Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви по-нататъшно изтегляне на войски от Ирак и Афганистан през следващите няколко дни. Това обяви висш служител на американската администрация, цитиран от "Франс прес".

Служителят каза пред репортери, пътуващи с президента, да очакват съобщение по-късно днес за Ирак и Афганистан през следващите дни.

Иран предлагал пари на талибаните да убиват американски войници в Афганистан

Иран предлагал пари на талибаните да убиват американски войници в Афганистан

Американската телевизия разкрива, че САЩ са установили плащания

По време на среща с иракския премиер Мустафа ал Кадеми през август Тръмп заяви, че американските войски ще напуснат Ирак, но без да уточни график.

Преговорите между двамата се проведоха след атаки срещу американски мишени от проирански бойци, а иракското правителство се изправя пред призиви за експулсиране на около 5000 американски военнослужещи, разположени в страната.

Американските военни се изтеглиха от Ирак в края на 2011 г., оставяйки малка мисия, свързана с американското посолство.

Тръмп очаква само 4000 американски войски да останат в Афганистан през ноември

Тръмп очаква само 4000 американски войски да останат в Афганистан през ноември

До голяма степен сме извън Афганистан, заяви Тръмп

Но допълнителни американски сили бяха разположени няколко години по-късно, за да подкрепят иракските сили във войната им срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), която предприе опустошителна офанзива през лятото на 2014 г.

В Афганистан в момента САЩ имат 8 600 военнослужещи в съответствие с двустранно споразумение, подписано през февруари между Вашингтон и талибаните.

Пентагонът заяви през август, че целта му е да стигне до по-малко от 5000 войници, докато междуафганистанските преговори напредват.

Пентагонът официално се изтегля от Афганистан

Пентагонът официално се изтегля от Афганистан

Намалява се американският контингент в Кабул

Тръмп по-рано спомена в интервю за Axios, че Белият дом има за цел да достигне 4000 до 5000 войници в Афганистан до президентските избори през ноември.

Съгласно споразумението между САЩ и талибаните, всички чуждестранни войски трябва да напуснат страната до пролетта на 2021 г. в замяна на ангажименти за сигурност от страна на талибаните.

Тръмп, който изостава от опонента си от Демократическата партия Джо Байдън в социологическите проучвания преди изборите на 3 ноември, преди това обеща да прибере войниците у дома в опит да сложи край на "безкрайните войни" на Америка.